Nieuws

Onderhoud is weer gestart

Onderhoud aan ijscofiets

Onze ijskarren krijgen het in het seizoen vaak flink te verduren. Vooral de Fries en de Belg zijn al meer dan 50 jaar oud: zaak dus om ze na het seizoen eens goed te verzorgen zodat ze nog jaren mee kunnen.

De Belg

We zijn begonnen met de Belg. We hebben het dak van deze fiets indertijd zo licht mogelijk gemaakt. Maar nu het daak neer te halen is, blijken er toch allerlei spanningen op het dak te komen. Met als gevolg dat midden in het seizoen een paar onderdelen afbraken. Het is toen provisorisch gerepareerd. We zijn begonnen met het maken van een nieuw dak dat wel licht is, maar beter geconstrueerd op de bewegingen die het neerhalen met zich mee brengt.

De 2 kleppen aan de bovenkant zijn nog prima, maar kunnen wel een nieuw laagje verf gebruiken.

 

 

 

 

 

De linkertrapper zat wat los, dus hebben we de hele trapas maar eens gedemonteerd. Hij zag er nog al wat beschadigd uit op de plek waar de crankspie de crank vast zet.  Daarom maar eens advies gevraagd op het forum van vereniging De Oude Fiets. Het probleem lijkt groter dan we dachten: de trapas is flink uitgelebberd en voor dit soort oude fietsen zijn geen vervangende trapassen te krijgen. Het advies was: oplassen en weer afdraaien en -frezen tot de juiste maten. Hier moeten we nog eens over na denken of dit wel de moeite waard is.

Om het onderstel wat beter te kunnen bekijken en schoonmaken, hebben we de hele bak van de fiets gehaald. Toen merkten we pas dat er flink wat speling zat op het linker voorwiel. Na alle lagers uit elkaar gehaald te hebben en weer het forum van De Oude Fiets geconsulteerd te hebben, lijkt het er op dat een van de assen van de fiets ooit vervangen is. En daarbij zijn in de binnenste lager van het linkerwiel te kleine kogels gedaan. Wordt vervolgd!

 

De Fries

 Het dak van de Fries heeft dit seizoen nogal wat beschadigen opgelopen omdat we moesten wennen aan de wat nauwe ingang  van onze nieuwe aanhanger. We hebben het dak er daarom af gehaald om het eens helemaal opnieuw te verven.

Daarnaast zijn er nog wat andere kleine zaken die we aan moeten pakken:

  • een van de koelplaten hangt los
  • de bedrading onder de ijsbak is een rommeltje geworden
  • de grendel van de klep voorin werkt niet goed

Daarnaast zullen we ook nog eens goed naar de bovenklep kijken: wellicht de gasveer vervangen door 2 kleinere; nu hangt de klep altijd een beetje scheef bij opening.

 

 

 

 

 De IJsbeer

 De bovenkant van de IJsbeer is een keer flink geraakt door de bovenkant van een deur, met als gevolg verfstrepen precies op de bovenkant. Dit kunnen we eenvoudig verhelpen met een rollertje verf.
Daarnaast zijn er wat kleine dingen:
  • de achterbumper is een beetje roestig
  • het slotje van de schuiif van de vitrine werkt niet
  • de stekker waarmee de IJsbeer is aangesloten op de auto moet vernieuwd worden